Ook opgaaf UBD 2022 en zo snel mogelijk opgaaf UBD 2023 voor btw-verlegd situaties

Nieuwsberichten

5 april 2024

Hoewel het er eerder op leek dat de Belastingdienst af zou zien van verplichting tot opgaaf voor 2022 voor btw-verlegd situaties heeft deze nu toch anders besloten. Daarnaast verleent de Belastingdienst geen massal uitstel tot hyet indienen van de opgaaf UBD 2023 bij btw-verlegd situaties. Deze opgaaf UBD 2023 moet dan ook zo snel mogelijk gedaan worden.

Inhoudingsplichtingen voor de loonheffing moeten melding maken van niet alleen in 2023 maar ook in 2022 gedane uitbetalingen aan een natuurlijk persoon voor werkzaamheden die zijn verricht voor de inhoudingsplichtige (of een met hem verbonden vennootschap) waarvoor geen factuur met omzetbelasting is uitgereikt. Een factuur zonder omzetbelasting is bijvoorbeeld “BTW vrijgesteld”/”KOR”/”BTW verlegd”/0%-tarief.

De renseigneringsplicht is in 2022 ingevoerd. Hiermee is de wettelijke grondslag gecreëerd voor het doorgeven van betalingen aan derden aan de Belastingdienst en een uitbreiding van de gegevensverstrekking aan de Belastingdienst geregeld. 

De volgende informatie dient te worden aangeleverd bij de Belastingdienst:

  • Naam
  • Adres
  • Geboortedatum JJJJ-MM-DD (bij het ontbreken mag ook 0000-00-00 worden ingevuld)
  • BSN identificatie- en verificatieplicht geldt, dus vastgesteld moet worden dat dit het BSN nummer is van de persoon van wie de persoonsgegevens worden verwerkt. In het formulier het 9-cijferige dummy-nummer invullen 222222220
  • De in het kalenderjaar betaalde bedragen, waaronder kostenvergoedingen (indien meerdere bedragen zijn uitbetaald mag dit bij elkaar worden geteld)
  • De datum van betaling (hier mag 2023-12-31)

Lees hier hoe de gegevens aangeleverd kunnen worden: Hoe levert u uitbetaalde bedragen aan derden aan? (belastingdienst.nl)

In geval u ondersteuning wenst bij het aanleveren van de gegevens, neemt u dan gerust contact met ons op. U ontvangt dan vooraf een inschatting van benodigde werkzaamheden en kosten.

Misschien ook interessant om te lezen